06.10.2023 r.

Borykasz się z wysokim ciśnieniem, nadwagą, insulinoopornością? Masz mało energii, czasu i czujesz się przytłoczony na samą myśl o tym, ile musiał_byś zmienić, aby wyjść na prostą ku zdrowiu… Zastanawiasz się od czego zacząć „zdrowy styl życia”?

Oto propozycja dla Ciebie. Rozpocznij od wprowadzenia śniadania Low Carb (niskowęglowodanowego). Zrób ten pierwszy krok, dzięki któremu szybko zauważysz pozytywne efekty i będzie Ci łatwiej stopniowo podejmować kolejne zmiany. Nie pożałujesz 🙂

Dołącz do czytelników newslettera i odbierz bezpłatne Kompendium, które pomoże Ci zrozumieć, co właściwie mówi Twój wynik lipidogramu. I co z tym zrobić.

1. Czy trzeba jeść śniadanie?

Zacznijmy od tego, że jeżeli należysz do osób, które zwyczajnie nie są rano głodne, to nie musisz jeść śniadań1.

Nie oznacza to, że w niektórych sytuacjach wczesne śniadanie nie przyniesie Ci korzyści metabolicznych, np. w regulacji rytmu dobowego.

Nie oznacza również, że brak chęci na śniadanie jest cechą nabytą raz na zawsze. Jeśli np. jesz późną i obfitą kolację, to nie ma co się dziwić, że Twój przewód pokarmowy nie ma ochoty na dorzut pokarmu wczesnym rankiem. Przecież kiedyś musi odpocząć…

Z kolei celowe opóźnianie pierwszego posiłku również nie jest optymalną opcją. Zwłaszcza, jeśli skutkuje późniejszym jedzeniem tego, co się nawinie (np. hot dog) albo jeśli prowadzi do objadania się późnym wieczorem i w efekcie problemów ze snem.

Pisząc o śniadaniu, mam na myśli pierwszy posiłek dnia, który każdy nas spożywa w zależności od swoich preferencji i możliwości. Dla jednej osoby to będzie godz. 5:30, a dla innej 11:00. Nic na siłę.

Pierwszy posiłek dnia, wysokowęglowodanowe
Pełnoziarniste, niskotłuszczowe, wysokowęglowodanowe… Samo zdrowie?
Niekoniecznie! To nienajlepszy wybór dla osoby, która chce schudnąć, ma małą aktywność fizyczną i choruje na choroby metaboliczne.
Wybierz śniadanie Low Carb.
Zdjęcie: Ellie Ellien

Zobacz również: „Wyleczyłem się z nadciśnienia” – jak osiągnąć ten cel bez leków?

2. Czy umrzesz z „braku energii”, jeśli nie zjesz z samego rana?

Wiem, że to głupie pytanie. Ale dominujący przekaz prośniadaniowy zdaje się sugerować, że tak właśnie się stanie, jeśli pominiesz „najważniejszy posiłek dnia”!

Ale spokojnie! Twój organizm czuwa, aby tak się nie stało. Skoro nie umarł_ś przez noc, to przetrwasz też poranek. Jak to możliwe?

Dzięki zapasom energii w postaci tłuszczu zgromadzonej pod skórą i w okolicy narządów. Tak, każdy z nas ma wcale niemały zapas nawet, jeśli nie masz nadwagi. To, czy tkanka tłuszczowa zdecyduje się uwolnić te zapasy do krwi, zależy od sygnałów, które do niej docierają.

W nocy i wczesnym rankiem (a także w okresie postów) we krwi obecne są większe ilości adrenaliny i glukagonu. Te dwa hormony dają tkance tłuszczowej sygnał: „Głodujemy! Zrób coś!”. W jaki sposób to robią?

Lipoliza glukagon i adrenalina
Mem z przestraszonym kotem
JAK TO „śniadanka nie będzie”?!!
Zdjęcie: Tran Mau Tri Tam ✪

Otóż, przełączają specjalny „włącznik” na komórkach tkanki tłuszczowej (adipocytach).

Włącznik ten uruchamia całą maszynerię enzymatyczną, rozpakowującą zapasy z Twoich tłuszczowych magazynów. W efekcie do krwi trafiają kwasy tłuszczowe i glicerol, które mogą być przekształcone w energię. Jesteś uratowana(y)! 🙂

Śniadanie wkracza do akcji

A co się stanie jeśli wcześnie rano zjesz śniadanie? Wtedy trzustka wydzieli do krwi insulinę. Jeśli śniadanie będzie wysokowęglowodanowe – to wydzieli dużo insuliny.

A insulina jest właśnie tym hormonem, który wyłącza pstryczek na adipocytach i zatrzymuje maszynę rozkładającą tłuszcze.

Jednocześnie uruchamia odwrotne mechanizmy, które sprowadzają się do ponownego zapełniania magazynów tłuszczem, który powstaje z glukozy i tłuszczów obecnych w Twoim śniadaniu.

Nie jest to nic złego – taka jest rola insuliny.

Niemniej, jeśli masz wmuszać w siebie wczesne śniadanie, na które nie masz ani ochoty, ani czasu (więc zjadasz na szybko płatki lub kanapkę z dżemem, czyli niemal same węglowodany), to już wiesz, że nie robi Ci to dobrze.

Zwłaszcza, jeśli chcesz schudnąć.

Tkanka tłuszczowa i insulina
Hormony wydzielane na czczo oraz w trakcie postów umożliwiają zużywanie zapasów tłuszczów z adipocytów. Insulina hamuje te mechanizmy.
Zdjęcie: Ciprian Boiciuc

Sprawdź także: Jakie choroby wywołuje zbyt wysoki poziom insuliny?

3. Jedzenie śniadania a waga ciała – w badaniach naukowych

Można znaleźć mnóstwo wyników badań w temacie pomijania śniadań, często o sprzecznych konkluzjach. Nie ma co się dziwić – to nie jest łatwa materia do przebadania w kontrolowany, długofalowy sposób.

Wiele badań, których wyniki wskazują, że jedzenie śniadania ma ograniczać wzrost masy ciała, to badania obserwacyjne. Na czym polega tego rodzaju badanie?

Na tym, że badacze wybierają 2 grupy osób. Jedna z grup je śniadanie (posiłek w określonych, wczesnych godzinach dnia), a druga nie je. Żadne inne parametry nie są brane pod uwagę. Ani to, z czego owo śniadanie się składa (czy to np. kanapka z „masłem” czekoladowym), ani jak poza tym odżywiają się wszystkie te osoby. A to przecież cały worek zmiennych, który wpływa na efekt końcowy obserwacji. Dlatego właśnie nie są to badania cieszące się dużym uznaniem ich wyników, zwłaszcza przez osoby, które się z tymi wynikami nie zgadzają 🙂

Badania kontrolne z randomizacją

Jednak w temacie śniadań prowadzono również lepsze jakościowo badania kontrolne z randomizacją.

Niektóre z nich nie potwierdzają, aby trzeba było jeść śniadanie, by nie przytyć2,3. W zależności od tego, co zjesz, może to działać wręcz przeciwnie. Osoby, które nawykowo nie jedzą śniadań, po ich wprowadzeniu „na siłę” spożywają w sumie więcej energii (kalorii) w ciągu doby i mogą przybierać na wadze.

Z drugiej strony mamy dowody wskazujące na to, że wcześniejsze rozpoczynanie swojego okna żywieniowego (i wcześniejsze jego zamknięcie), czyli tzw. eTRF (early Time-Restricted Eating) potrafi działać cuda i jest kluczem m.in. do regulacji poziomu greliny i leptyny (hormonów głodu i sytości)4 oraz zwiększenia wrażliwości na insulinę5. Z tego wynika, że jedzenie śniadań może być bardzo użytecznym narzędziem w regulacji parametrów metabolicznych, z którego nie warto rezygnować na siłę, poprzez „oduczanie się” ich jedzenia.

Zapewne warto przetestować obie opcje i sprawdzić, która z nich sprawdza się u Ciebie lepiej.


Nie wmuszaj jedzenia

W kwestii śniadań najlepszym wyborem będzie to, co służy Tobie i Twojemu ciału.


Podsumowując, czy trzeba jeść śniadanie:

  • nie musisz jeść śniadania, jeśli nie czujesz głodu czy braku siły i z natury zazwyczaj ich nie jesz – nie cierpiąc przez to zbytnio :), a dodatkowo nie powoduje to zwiększenia apetytu w późnych godzinach wieczornych/nocnych i nie potęguje podjadania
  • powinieneś/powinnaś zjeść śniadanie, jeśli jesteś głodny(a), czujesz taką potrzebę, lepiej się dzięki temu czujesz i z natury zazwyczaj to robisz
  • warto zjeść odżywcze śniadanie Low Carb jeśli wiesz, że przez kilka godzin nie będziesz mieć możliwości zjedzenia wartościowego posiłku i w tym czasie napewno zgłodniejesz albo zjesz „byle co”, np. bułkę słodką
  • nie pomijaj też śniadania „na siłę” wbrew temu, co podpowiada Ci organizm. Celowe głodzenie się z dużym prawdopodobieństwem spowoduje później „rzucanie się” na jakiekolwiek jedzenie, nierzadko to słodkie.
Czy trzeba jeść śniadanie w insulinooporności. Niskowęglowodanowe śniadanie low carb.
Jedzenie wysokowęglowodanowych śniadań, na dodatek „na siłę”, gdy nie jesteś głodny – nie pomoże Ci schudnąć, a jedynie pogorszy sprawę!

Zobacz także: Niebezpieczne związki – insulinooporność i otyłość. Jak powstaje oporność na insulinę?

4. Dlaczego śniadanie Low Carb jest optymalne?

Jeśli masz problem z otyłością, nadciśnieniem, stłuszczeniem wątroby lub innymi chorobami metabolicznymi, to niskowęglowodanowy posiłek będzie najlepszym, co możesz zjeść. Nie tylko dlatego, że pozbywasz się węglowodanów, których nadmiar często powoduje wspomniane problemy, ale również dzięki zwiększeniu zawartości białka.

Sprawdź również, jak leczyć i wycofać choroby metaboliczne za pomocą Terapeutycznego ograniczania węglowodanów.

Jak to działa?

  1. Obecność optymalnej ilości białka i tłuszczu w śniadaniu powoduje większą sytość, która utrzymuje się dłużej, niż po posiłku bogatym w węglowodany. Wysoka ilość białka zwiększa też całkowity wydatek energetyczny w ciągu doby6.
  2. Śniadanie Low Carb nie powoduje dużych wahań poziomu glukozy we krwi. Znaczny wyrzut insuliny po miseczce płatków czy kanapce może spowodować, że po ok. 2 godzinach dochodzi do hipoglikemii reaktywnej, czyli dużego spadku poziomu glukozy we krwi, który skutkuje:
    • osłabieniem
    • głodem
    • apetytem na słodkie
    • rozdrażnieniem, problemami ze skupieniem
    • potrzebą zjedzenia kolejnego posiłku, a jeśli będzie również bogaty w węglowodany, to historia powtórzy się po kolejnych 2-3 godzinach… i tak do wieczora (lub zjedzenia większej ilości białka i tłuszczu – czyli np. do obiadu)
  3. Dobrze skomponowane śniadanie Low Carb jest wysoce odżywcze, dostarcza komórkom niezbędnych składników utrzymujących zdrowie metaboliczne. Dostarcza również energii (tak!, węglowodany nie mają monopolu na dostarczanie nam energii 😉 ) tyle, że ze zjedzonych tłuszczów.
  4. Posiłek Low Carb jest też znacznie bliższy składowi diety naszych praprzodków, do jakiego wyewoluował nasz układ pokarmowy i cały organizm – zdecydowanie nie zawierała ona przetworzonych produktów wysokowęglowodanowych jak: biały chleb, płatki z przetworzonej pszenicy czy kukurydzy, produkty z mąki, desery z cukrem itp.
Dieta ludzi pierwotnych to nie węglowodany
Przygotowywanie śniadania Low Carb przez naszych praprzodków. Ich brak energii widać na pierwszy rzut oka. Śmiercionośne czerwone mięso i tłuszcze zwierzęce – to prawdopodobne przyczyny ich wyginięcia 😉

Sprawdź również: Czy mięso jest zdrowe i jakie niezbędne składniki odżywcze zawiera?

Człowiek poluje na posiłek
Człowiek współczesny polujący na wysokowęglowodanowe śniadanie bez tłuszczu.
Zdjęcie: Muneeb Syed

5. Jak w prosty sposób skomponować śniadanie Low Carb?

Krok 1: Białko

Najpierw najważniejsze, wybierz źródło białka. Jak zobaczysz poniżej, wybór jest spory i nie ogranicza się jedynie do jajek na boczku, co wiele osób kojarzy z tym modelem diety:

  • ryby, owoce morza
  • jajka
  • mięso, drób, podroby
  • nabiał: sery (np. wiejski, halloumi, twaróg), jogurt
  • rośliny strączkowe: ciecierzyca, fasola, soczewica – zawierają też stosunkowo więcej węglowodanów
  • tofu, tempeh, natto

Krok 2: Warzywa z oliwą z oliwek

Najprostsza opcja to sałatka, do której dodasz również orzechy i nasiona z punktu 3.

Oliwa z oliwek dzięki wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych jest też dobrym źródłem energii. Dodaj jej sporo, dobrych kilka łyżek.

Jeśli stosujesz dużą restrykcję węglowodanów w diecie, to wśród warzyw pomiń te wysoce skrobiowe (lub dodaj je w niewielkiej ilości), czyli:

  • bataty
  • ziemniaki
  • kukurydza
  • gotowane korzenie (marchewka, pietruszka).

Krok 3: Orzechy, pestki i/lub nasiona

Możesz dodać je do sałatki i/lub źródła białka.

Lepiej ich nie prażyć i nie mielić – wysoka temperatura powoduje utlenianie nienasyconych kwasów tłuszczowych w nich zawartych.

Orzechy:

  • włoskie
  • pekan
  • brazylijskie
  • macadamia
  • piniowe
  • laskowe

Nasiona (wystarczy szczypta):

  • len (siemię lniane)
  • czarnuszka
  • konopie
  • chia

Pestki:

  • dyni
  • słonecznika

Krok 4: Suplementy do śniadania Low Carb

Jeśli suplementujesz jakieś składniki, to najlepiej wyrobić sobie nawyk i przyjmować je zawsze po pierwszym posiłku (o ile ich suplementowanie nie jest konieczne na czczo).

Podstawowym suplementem dla absolutnej większości z nas jest witamina D – więcej o jej dawkowaniu znajdziesz w tym wpisie.

Większość osób, zwłaszcza z chorobami metabolicznymi, odniesie też korzyść z uzupełniania magnezu.

Przyjmowane suplementy zawsze skonsultuj z zaufanym lekarzem. Nie łykaj wszystkiego, co podsuwają Ci przebiegli producenci „kapsułek na…”. Wszak nie jesteś młodym pelikanem, a Twoja wątroba ma swoje granice wytrzymałości 😉

Sprawdź także: Czym jest dirty keto i dlaczego nie warto sobie tego robić?

4. Przykłady śniadania Low Carb

Teraz pokażę Ci na kilku przykładach, jak szybko skomponować niskowęglowodanowe śniadanie, uwzględniając powyższe zasady.

1. Białko

+

2. Warzywa + oliwa + orzechy + nasiona

Jajka sadzone z kiełkami
1a. Śniadanie Low Carb w wersji „no brainer”. Jajka sadzone w ilości dowolnej – z kiełkami.
Śniadanie low carb sałatka. Czy trzeba jeść śniadanie? Niskowęglowodanowe śniadania low carb.
1b. Sałata, papryka, orzechy włoskie, oliwa, czarnuszka
Śniadanie low carb: boczek, jajka, pietruszka, sos. Dieta low carb śniadanie niskowęglowodanowe
2a. Full wypas na tłusto: jajka na twardo + podsmażony boczek (niewędzony) + sos z majonezu, oliwy i jogurtu greckiego + pietruszka
Niskowęglowodanowe śniadanie na diecie low carb sałatka
2b. Pomidory + osobno orzechy
Zdjęcie: Victoria Alexandrova
Niskowęglowodanowe śniadania low carb: Serek wiejski z cynamonem. Śniadanie na diecie low carb
3a. Serek wiejski z cynamonem
Niskowęglowodanowe śniadanie low carb szparagi. Dieta low carb śniadanie
3b. Grilowane szparagi, sałata, orzechy, parmezan, oliwa, len
Zdjęcie: Carly Jayne
Niskowęglowodanowe śniadanie low carb: łosoś wędzony na zimno. Śniadanie na diecie low carb
4a. Śniadanie Low Carb w wersji „szybciej się nie da”: Łosoś wędzony na zimno. Z lodówki na talerz (można też podgrzać).
Niskowęglowodanowe śniadania low carb - sałatka. Dieta low carb śniadanie.
4b. Sałata, pomidorki, pietruszka, oliwa, orzechy włoskie, czarnuszka (moja najczęstsza opcja)
Niskowęglowodanowe śniadanie low carb: Omlet z serkiem wiejskim. Śniadanie na diecie low carb
5a. Tofu z ogórkiem, sezamem i kolendrą.
Niskowęglowodanowe śniadania low carb szpinak.
5b. Szpinak z oliwą i orzechami
Zdjęcie: David Emrich
Niskowęglowodanowe śniadanie low carb: ser halloumi. Dieta low carb śniadanie
6a. Zgrilowany ser Halloumi
Niskowęglowodanowe śniadanie. Low carb śniadanie: grilowane warzywa
6b. Grilowane lub krótko smażone warzywa + orzechy osobno
śniadanie niskowęglowodanowe
7a. Śledzie z oliwą
Sałatka. Niskowęglowodanowe śniadanie na low carb.
7b. Ogórek kiszony, pomidor, pietruszka, orzechy włoskie, pestki dyni

I dwie opcje All in one (tylko orzechy osobno):

Śniadanie na diecie low carb sałatka z jajkiem
8. Sałatka z jajkiem na twardo, lnem, oliwą, majonezem, papryką i pomidorami (są pod spodem)
Śniadanie na low carb. Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą
9. Ciecierzyca, tuńczyk, cebula, pietruszka, dużo oliwy (ta opcja ze względu na ciecierzycę ma więcej węglowodanów).

Smacznego! 🙂


Pamiętaj proszę, że artykuł ma charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Nie zastąpi osobistej konsultacji z zaufanym lekarzem.