17.08.2024 r.
Słodkie napoje są Twoim codziennym „must drink”? Napicie się szklanki zimnej coli raz na miesiąc nie zrobi Ci krzywdy. Ale jeżeli duża ilość płynnego cukru pojawia się w Twoim jadłospisie kilka razy w tygodniu, to może to już mieć swoje konsekwencje. Sprawdź, które wyniki badań krwi mogą dać Ci o tym znać.
Spis treści:
Na początku doprecyzuję, co konkretnie mam na myśli pisząc „słodkie napoje”.
Chodzi mi przede wszystkim o:
- wszelkiego rodzaju kolorowe, gazowane (i nie), słodkie napitki, od których uginają się sklepowe półki
- oranżady, nawet jeśli wprawiają w nostalgię i kojarzą się z dzieciństwem 😉
- słodkie napoje mleczne, które w zawartości cukru potrafią grubo prześcignąć np. Fantę
- syropy do rozcieńczania z wodą, nawet te domowe z sezonowych owoców, jeśli były przygotowane z dużą ilością cukru (a zazwyczaj są)
- smakowe drinki, smakowe piwa itp.
- nektary i inne tego typu „napoje bogów” z dyskontu
Jeśli coś jeszcze przychodzi Ci do głowy – dopisz proszę w komentarzu.
A ja przechodzę do clou programu.
1. Słodkie napoje a kwas moczowy
Nadmiar kwasu moczowego (tzw. hiperurykemia) nie tylko może prowadzić do rozwoju dny moczanowej czy kamicy nerkowej, ale również jest czynnikiem ryzyka chorób serca i naczyń.
Duża ilość kwasu moczowego powstaje m.in. przy spożywaniu mięsa i ryb oraz przy pojawianiu się dużych ilości fruktozy w diecie. Jak do tego dochodzi?
Dołącz do czytelników newslettera i odbierz bezpłatne Kompendium, które pomoże Ci zrozumieć, co właściwie mówi Twój wynik lipidogramu. I co z tym zrobić.
Otóż, kiedy Twoje komórki rozkładają fruktozę, to do poszczególnych etapów tego „rozkładu” potrzebują robotników, czyli enzymów. A enzymy rzadko pracują za darmo. Rolę baterii napędzających robotne enzymy spełnia w naszym organizmie ATP.
Pierwszy etap metabolizmu fruktozy powoduje szybkie wykorzystanie ATP i jego przekształcenie właśnie do kwasu moczowego.
Jeśli jesteś takim fanem biochemicznych detali jak ja, to z radością zerkniesz na poniższy schemat, na którym zaznaczono problematyczny etap. Ale nie musisz tego robić 😉
Fruktoza, czyli jeden z cukrów prostych, naturalnie obecna jest w miodzie i owocach.
Jeśli nie chorujesz na cukrzycę i Twój organizm nie ma problemu z gospodarowaniem cukrem, to spożywanie umiarkowanych ilości tych produktów nie będzie powodowało problemów.
Inaczej wygląda sytuacja fruktozy obecnej „nienaturalnie” w:
- cukiernicy, jako cukier stołowy, czyli sacharoza
- przetworzonych produktach i słodkich napojach, np. pod postacią syropu glukozowo-fruktozowego
Co gorsza, wykazano, że taki duet (dużo fruktozy i dużo kwasu moczowego) przyspiesza rozwój stłuszczenia wątroby1.
Tak więc, jeśli nie chcesz choroby stłuszczeniowej wątroby i jej konsekwencji (m.in. cukrzycy) – to traktuj słodkie napoje okazjonalnie.
2. Wysoki poziom glukozy na czczo – hiperglikemia
Duża ilość słodkich napojów w diecie sprzyja rozwojowi nadwagi i otyłości oraz insulinooporności, której jednym z pierwszych objawów jest właśnie za wysoki poziom glukozy na czczo lub 2h po posiłkach.
Uczucie sytości po wypiciu płynu jest znacznie mniejsze niż zjedzenie produktu stałego o tej samej kaloryczności.
M.in. dlatego, że płyny krócej przebywają w żołądku, a zawarte w nich cukry proste szybko się wchłaniają.
Zwłaszcza wspomniana wcześniej „sztucznie” dodana fruktoza, ma w tym temacie dużo za uszami. Dlaczego?
Jak się okazuje, nie powoduje ona wydzielania insuliny i leptyny, które są hormonami sytości2. A tym samym ośrodek sytości w Twoim mózgu nie otrzymuje informacji „wjechała energia” i nie hamuje ośrodka głodu. Nie trudno sobie wyobrazić, czym skutkuje taki proceder w ujęciu przewlekłym.
Poza przyczynianiem się do otyłości, fruktoza zwiększa też ryzyko rozwoju cukrzycy t. 2 i nadciśnienia.
3. Wysokie stężenie trójglicerydów i słodkie napoje
Pijesz dużo napojów z cukrem?
Ich nadmiar bardzo często prowadzi do hipertriglicerydemii, czyli stężenia trójglicerydów na czczo > 100 mg/dl (1,1 mmol/l) lub nie na czczo >125 mg/dl (1,4 mmol/l). Dlaczego tak się dzieje?
Aby to zobrazować, wróćmy na moment do powyższego schematu metabolizmu fruktozy (no kto nie lubi schematów ze strzałkami?! :)).
Nadmiar kwasu moczowego, powstającego przy opisanym powyżej metabolizmie fruktozy, doprowadza mitochondria komórkowe do stresu oksydacyjnego.
A „zestresowane” mitochondria nie pracują, wystarczająco efektywnie (na makro poziomie jest przecież podobnie 😉 ).
Doprowadza to do blokady jednego z enzymów-robotników (akonitazy) i gromadzenia materiału, który przez tego robotnika miał zostać przerobiony (cytrynian).
Komórka wątrobowa, jako dobry menedżer zawiadujący pracą zespołu – przesuwa więc niewykorzystany substrat na inną linię produkcyjną. Linię, w której końcowym produktem otrzymywanym z cytrynianu są właśnie trójglicerydy.
Jeśli proces ten powtarza się wystarczająco często w ciągu doby i dochodzi do tego jeszcze np. alkohol albo naddatek kaloryczny w diecie – to jest to prosta droga do rozwoju stłuszczenia wątroby3.
Sprawdź również: Jak odtłuścić wątrobę – tutorial krok po kroku
4. A ja mam dobre wyniki – więc słodkie napoje mi nie szkodzą!
Nieprawidłowości w powyższych parametrach obserwuję bardzo często u pacjentów, którzy sami przyznają, że piją sporo słodkich napojów. Ale to nie jest tak, że pojawiają się u każdego, kto przegina ze Spritem.
Pamiętaj proszę, nawet jeśli masz wzorowe wyniki badań, to nie znaczy, że nadmiar cukru w płynie jest obojętny dla Twojego zdrowia.
I że w przyszłości nie odbije Ci się czkawką.
Sprawdź również: Co to jest apo B i jak wywołuje miażdżycę?
5. Więc jak żyć i co pić?
Słodkie napoje to nienajlepszy wybór do regularnego popijania.
Tzn., żebyśmy mieli jasność – najlepiej nie pić ich wcale i jeśli nie masz takiej potrzeby to brawo Ty.
Ale życie – życiem i jeśli od czasu do czasu najdzie Cię ochota, to też nie będzie to koniec świata. O ile tylko mówimy o prawdziwym „od czasu do czasu” 😉
Co w takim razie pić?
- wodę – samą lub z dodatkami bez cukru, jak cytryna, mięta, ogórek
- herbatę – można ją schłodzić i zrobić domowe Ice Tea
- kawę bez cukru (jeśli jesteś na redukcji i dodajesz mleko, to pamiętaj aby wliczyć je do kaloryki) – nie jako podstawę nawadniania oczywiście i w ilości dostosowanej do Twojej tolerancji na kofeinę
- napary z ziół, np. z rumianku
Sprawdź również: Kiedy dieta Low Carb działa leczniczo?
Słodkie napoje to jeden z pierwszych elementów, który zalecam wykreślić ze swojego codziennego repertuaru. Wydaje mi się, że wyjaśniłam powyżej, dlaczego warto to zrobić 🙂 Jeśli jednak masz jeszcze jakieś pytania – pytaj w komentarzu na dole strony.
Pamiętaj proszę, że artykuł ma charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Nie zastąpi osobistej konsultacji z zaufanym lekarzem.